Tuesday, February 14, 2017

Греховно шоколадово брауни



Този пост по никакъв начин не е здравословен или полезен както останалите в блога, но пък е абсолютно вкусен, а всеки може да си позволи по нещо вкусно от време на време.

Не съм фен на шоколада чесно казано, даже по възможност предпочитам сладкиши без него. Напоследък обаче силно ме гложди идеята да забъркам нещо за любимия, който обратно на мен, десерти без шоколад не яде. Може би повлияна от всичко което ме заобикаля напоследък около т.нар. Св. Валентин, реших, че един готварски шоколад вкъщи няма да навреди, затова се запасих, за всеки случай, да не би случайно да ми се доправи нещо. Днес отваряйки шкафа този шоколад все едно ми проговори и реших, че времето му е дошло.

Това брауни е много богато, приготвя се точно за час и е идеално за неочаквани гости. Толкова е плътно и наситено, че едно малко парченце е достатъчно да засити и най-върлия глад за сладко.

Продуктите са малко и повечето от тях всеки има вече вкъщи.

1.5 чаена чаша бяло брашно
1 чаена чаша бяла захар
2 с.л. меласа или 4 с.л. кафява захар
200гр. шоколад за готвене
125гр. краве масло
2 пълни супени лъжици какао на прах
щипка сол
пакетче разтворимо кафе
3 яйца

В купа пресяваме брашното, добавяме захарта, какаото, солта, кафето и меласата. Разбъркваме добре.

Слагаме на котлона съд с вода да заври, върху който сме поставили друг съд маслото и шоколада. Разтапяме ги на водна баня докато се получи гладка лъскава консистенция без бучки. Внимаваме да не загори.  Щом шоколада е разтопен го добавяме в купата със сухите съставки и чукваме яйцата. Важно е шоколадовата смес да не е много топла, иначе ще сготви яйцата предварително. Ако е прекалено гореща оставяме да изстине до толкова, че да можете да задържим пръста си в нея поне 10 - 15 секунди без да ни пари.

Щом прибавим и яйцата разбъркваме всичко много хубаво с шпатула или дървена лъжица. Трябва да се получи еднородна много гъста смес, която почти става на самостоятелна топка тесто, но е все още течна. Ако е прекалено гъста може да добавим още едно яйце.

Следващата стъпка е много важна. В тавичката в която ще се пече браунито трябва да се постави хартия за печене, така че да покрива всички стени и дъното. Аз пробвах и с алуминиево фолио, но когато сладкиша изстина след печенето, фолиото трудно се отлепи. С хартията за печене обаче провал не съм имала. Щом всичко е застлано изсипваме шоколатовото тесто и го разстиламенравномерно с шпатула. Печем в предварително загрята фурна на 180C или 170C с вентилатор за около 30 минути. Всяка фурна е различна и времето за печене може да варира. Най-сигурния начин е теста с клечка за зъби - забиваме в средата и ако излезе чиста браунито е готово.



При този сладкиш няма нужда да се притесняваме за надуване и спадане. В него няма набухвател, затова той остава плосък без да се надува. Това е най-хубавата част - в краищата той се изпича и става хрупкав, а сърцевината остава мека, плътна и супер шоколадова. Сервиран с топка ванилов сладолед този греховен сладкиш ще плени всеки, който се осмели да го опита.



No comments:

Post a Comment