Friday, February 24, 2017

Класическа рецепта за домати с ориз



През работната седмица нямам много време за готвене, пък и предпочитам да хапвам лек обяд и вечеря, за да имам енергия и да се чувствам добре. За мен е важно храната ми да е както вкусна, така и хранителна. И както се чудех какво да приготвя се сетих за моя много любима рецета от детството - класически домати с ориз, към които винаги добавях лъжичка - две кисело мляко.

Белият ориз не е най-здравословната храна, тъй като не е богат на фибри, затова в моя шкаф той не намира място. Вместо него предпочитам да използвам ориз "Баланс" или кафяв ориз. Оризът "Баланс" е по-богат на фибри от белия, но много се доближава до кафевия, тъй като не цялата люспа е предварително почистена и по-голяма част от хранителните вещества са запазени в зърното. За тази рецепта съм използвала именно него.

А ето и какво всъщност има в нея:

1 чаша ориз "Баланс"
2 чаши настъргани домати (аз използвах консерва, но може и пресни, даже още по-добре)
1 чаша вода
1 глава лук
1 к.л. червен пипер
2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване

Наситняваме лука и го запържваме докато омекне в загрятото олио. Междувременно измиваме хубаво ориза - трябва водата с която го мием да остане бистра. Щом лук започне леко да се карамелизира добавяме измития ориз и разбъркваме енергично за около 5 мин. Оризът ще стане леко прозрачен, товага е момента да добавим солта, черния и червения пипер. Разбъркваме ориза с подправките за минута, която е достатъчна да събуди аромата им, и добавяме доматите и водата. Намаляме огъня, слагаме капака и оставяме да къкри леко, като разбъркваме през 5 мин за да не загаря нищо. Когато оризът е почти готов изключваме котлона, разбъркваме за последно и похлупваме за още 5 -6 мин.  Сервираме поръсен със свеж магданоз и малко кисело мляко по желание.

🍅 Винаги можем да приготвим тази лека и вкусна рецепта във фурната. Щом добавим доматите и водата към ориза просто прехвърляме всичко в тавичка и запичаме на 180С за около 20 мин, като редовно проверяваме за готовност. Аз лично винаги нарязвам един белен домат на кръгчета и го слагам върху ориза преди да го сложа да се пече.

🍅 Доматите могат да бъдат във всякакви форми, дори на сок. Аз използвах домашна консерва настъргани домати, но по мое мнение колкото по-едри са нарязани, толкова по-добре. Стига да няма люспи разбира се, а те се махат лесно: Целите домати се топват за 30 секунди във вряща вода, след това за 30 секунди в ледена вода, а после с нож се цепва кожицата и се обелва по-лесно от варен картоф.

🍅 Оризът може да е всякакъв, дори кафяв. Просто трябва да е добре измит и да се пробва дали всичко е увряло. Времето може да варира в зависимост от фурната или котлона който използваме.

Тази лесна рецепта ми отне около 20 минути. Продуктите са малко и прости, но крайния резултат е фантастичен.


No comments:

Post a Comment