Sunday, February 19, 2017

Картофена торта без майонеза


Идеята да вляза малко по-малко във форма, да тренирам редовно и да се храня добре не ме е напуснала, даже напротив. И въпреки, че тази седмица се отдадох на шоколадови изкушения, отново влязох в ритъм. Колкото и вкусна да е здравословната храна, която приготвям постоянно, от време на време на човек му се приисква нещо малко по-така. Въртеше ми се в главата идеята за някоя вкусна салата с картофки и варени яйца, но като знам колко много майонеза или сметана има в традиционните рецепти ми стана лошо. Затова реших да спретна нещо на бързо, с малко модификации, което хем е вкусно, хем не е вредно.

Представям ви картофената торта с цедено мляко. Тази торта салата е особено лесна и събира в себе си традиционни вкусове от руската салата и още една моя любима - сельодка под шуба, но без излишните калории и без да жертвам вкуса.  

Ето какво има в нея:
1кг картофи
1 глава червен лук
4 варени яйца
10 кисели краставички
1 кофичка цедено мляко
200гр кашкавал
200гр бяло сирене
1 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус

За украсата на моята торта:
9 пъдпъдъчи яйца
1кисела краставичка
няколко листенца магданоз
червен пипер
чубрица

Салатата отнема малко повече време за приготвяне, но резултата си заслужава. Започваме с картофите - измиваме ги и ги слагаме да се сварят цели, заедно с яйцата. Щом са сварени ги белим още топли, настъргваме с едро ренде и добавяме малко сол, черен пипер и маслото. Объркваме добре. Яйцата оставяме на страна да изстинат. Сварените картофи разделяме на половина и разстиламе едната част в тавичка ( аз съм използвала най-обикновена тавичка, но тортата ще е ефектна ако се направи във форма за торта, която след като стегне се маха). Върху тях разпръскваме равномерно наситнения лук. В купичка разбиваме цеденото мляко до гладка консистенция. Към него не слагаме нищо, тъй като почти всичко е солено. Гребваме половината от разбитото мляко и го растиламе върху лука. Отгоре настъргваме бялото сирене следвано от наситнените сварени яйца, а върху тях киселите краставички отново ситно нарязани. Следващия ред е другата половина на цеденото мляко последвано от останалите картофи. Финалния пласт е настърган на ситно кашкавал.

За украсата съм използвала пъдпъдъчи яйца, парченца кисела краставичка и магданоз. Кашкавал с червен пипер и чубрица е класика от детството ми, затова и те намериха място в тортата. Финалната стъпка е всичко това да почине в хладилника за поне час - два, но цяла нощ е най-добре. 

Тортата е идеална за мезе или лек обяд. В нея няма излишна мазнина или сол, всичко е добре премерено, а удоволствието от нея - пълно. 





No comments:

Post a Comment