Saturday, January 7, 2017

(Крем) Супа от праз и картофи


В студеното време навън какво по-хубаво от вкусна супичка, която да стопли не само тялото, но и душата. Не ми се застояваше много в кухнята днес, но няма как, трябваше да приготвя нещо за вечеря. В такива случаи обикновено прибягвам към леки и бързи рецепти, като яйца по панагюрски или нещо "запържено" в любимия Actifry (което най-често е или картофки или пилешко), гарнирано с млечно-чеснов сос. Днес обаче много ни се хапваше нещо лекичко под формата на супа, затова запретнах ръкави и на бързо приготвих вкусна и особено полезна супичка от праз и картофи, която може да бъде сервирана по няколко начина.

Тя е идеална за това време, тъй като празът е страшно полезен и помага да преборим досадните симптоми на настинка и грип. В днешния пост предлагам една основна рецепта, която аз лично много харесвам, но много лесно би могла да претърпи лека промяна според всеки вкус.

Ето какви са съставките:

3 стърка праз
3 картофа
1 морков
500мл прясно мляко
1л вода
2 -3 с.л. олио или масло
сол на вкус
черен пипер

Започваме като предварително си наситняваме праза и настъргваме моркова, на много ситно. В тенджера загряваме олиото и добавяме двата зеленчука. Задушаваме ги на слаб огън докато омекнат напълно. След това добавяме водата и оставяме да заври. През това време обелваме и нарязваме картофите на ситно. Измиваме ги добре и ги добавяме в тенджерата при праза и моркова. Слагаме капака и оставяме всичко да къкри докато картофите са идеално сварени, но не разварени. Подправяме със сол и мъничко черен пипер, и добавяме прясното мляко. Супата ни е почти готова, има нужда да поври само още 5 мин докато вкусовете се смесят.

От тук имаме два варианта за поднасяне:

 🍲 Вариант 1:
Да поднесем супичката както си е, без да я пасираме, както в купичката с червен пипер отляво. Тъй като исках да добавя малко повече плътност към нея гребнах от тенджерата няколко черпака и пасирах само тях, след това ги върнах обратно. Така цялата супа стана по-наситена и вкусна.

🍲 Вариант 2:
Можем и да пасираме супата до кадифена текстура и да я поднесем така. Аз лично съм фен на точно този вариант. Обичам всичко гладко, леко и кремообразно.

И щом супичката е вече в купичките е време да гарнираме с това, което обичаме най-много. Тъй като самата тя е много лека и семпла, към нея може да се добави всичко, което обичате. Лявата купичка е идеална за любителите на лютото - върху топлата супа поръсих с малко черен пипер, няколко капки лимонов сок и мнооого лют пипер. Дясната купичка пък е по-семпла - само черен пипер и хубаво бяло саламурено сирене. Исках да приготвя и хрупкави крутони, но глада ни призова и реших, че мога и без крутони да се насладя на удоволствието от гореща супа в студен зимен ден.






No comments:

Post a Comment